Testimonials

'Jezelf kunnen zijn is niet altijd vanzelfsprekend'

“Jezelf kunnen zijn in Nieuw-West, ook als je lesbisch, homo, bi of transgender bent, klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet. Voor veel mensen blijft er een taboe liggen rondom homoseksualiteit. Ook, of misschien wel vooral, in Nieuw-West. Sommige mensen zeggen: kijk eens naar Syrië, de Gazastrook of de Oekraïne. Waar hebben we het over. Maar niet de gewone dingen samen in het leven kunnen doen, over straat lopen, in één huis wonen, kan grote gevolgen hebben voor homo’s en lesbiennes in hun dagelijks leven.

‘De beslissing’
Het aantal meldingen van anti-homogeweld neemt de laatste jaren toe, alhoewel ik niet weet of dat in Nieuw-West ook zo is, en om hoeveel het gaat. Vandaag gaan we met elkaar wandelen en varen om hierbij stil te staan. Stil te staan bij het feit dat het soms helemaal niet vanzelfsprekend is om homo te mogen zijn. Bij het feit dat mensen niet meer hand-in-hand durven te lopen. Dat mensen zelfs uit hun huis worden gepest gewoon omdat ze homo of lesbisch zijn. Dat gebeurt niet alleen in landen als Rusland en Oeganda, maar ook in ons eigen Amsterdam, en in ons eigen Nieuw-West.
We hebben gisteren gekeken naar de première van de film ‘De Beslissing’. Een jongen van Marokkaanse afkomst vertelt zijn vader dat hij homo is. En zie dan hoe ontzettend lastig het voor mensen kan zijn om anders te zijn, en voor ouders om te accepteren dat hun kinderen anders zijn dan zij misschien willen. De film zal de komende maanden op vijf verschillende plekken in Nieuw-West vertoond worden. Het brengt de gevoeligheid van dit thema heel mooi in beeld. Ik hoop daarom dat deze film door veel mensen bekeken gaat worden.

De Drie Hoven
Over gevoel en gevoeligheid gesproken, oordelen en vooroordelen gesproken, ook bij mezelf: ik was maandag in ‘De Drie Hoven’ waar Harald Feenstra voor de soms hoogbejaarde bewoners in zijn programma ‘Vrolijk Roze’ met verve liedjes van homozangers zong, van Wim Sonneveld tot Benny Neijman. Een deel van het personeel, soms in roze gekleed, klapte mee, en een deel, deels met een allochtone achtergrond, was op de achtergrond bezig met de catering. Op een gegeven moment komt er een wat opgeschoten, waarschijnlijk Marokkaanse jongen binnen, beetje stoer kijkend. En onwillekeurig dacht ik: o jee, hoe zal hij hierop reageren. Totdat ik na een tiental seconden zag dat ie een roze T-shirt droeg, en roze veters in zijn schoenen had, zelf ‘overduidelijk homo’ was, en zorgzaam voor de bewoners.

Hetero-emancipatie
Gevoelig dus. Twee jaar geleden heb ik meegevaren met de Turkse boot tijdens de gay pride, en deze gevoeligheid van dichtbij mee kunnen maken. Ik heb meegevaren om een statement te maken vanuit Nieuw-West. Want ik vind het heel belangrijk dat iedereen zich veilig kan voelen in zijn eigen buurt, en zichzelf kan en mag zijn, daarom is zichtbaarheid en wederzijds begrip zo belangrijk. Homo-emancipatie is ook hetero-emancipatie. Het is een proces van wederzijds begrip en acceptatie. Daarom heet ons actieprogramma in Nieuw-West “Jezelf kunnen zijn in Nieuw-West, homo-emancipatie en emancipatie van degenen die daar moeite mee hebben”. Met de Prelude Pride Boot en daarna de Pride Walk laten we met elkaar als bewoners en organisaties uit Nieuw-West zien dat wij dit belangrijk vinden.

Nieuw-West koploper
Gelukkig gebeuren er al heel veel goede dingen in Nieuw-West op dit gebied. Diverse activiteiten vinden er al plaats. Daarin zijn we koploper in Amsterdam. Ik zie dat homoseksualiteit steeds meer op de agenda komt te staan. Voorbeelden te over: Nisa 4 Nisa en Vrouw en Vaart besteden er veel aandacht aan, want via de vrouwen bereiken we de kinderen. Maar ook jongerenorganisatie Combiwel en DOCK zitten niet stil. En organisaties als Malaika en het Commenius lyceum maken homoseksualiteit bespreekbaar onder jongeren. Ook binnen sportverenigingen wordt nu homoseksualiteit besproken; 3 grote sportverenigingen, DCG (voetbal), Xenios (hockey) en De Dolfijn (zwemmen, schoonspringen, waterpolo) werken hiervoor samen met de Blankenstein Foundation. Laten we dit dus op de agenda houden, want als we dit maar lang genoeg bespreekbaar houden, wordt het meer en meer bespreekbaar, en dus normaler.

Pink Nieuw-West
Pink Nieuw-West is voor mij een belangrijke partner om LHBT-emancipatie in Nieuw-West verder te versterken. Mijn voormalige VVD-collega Michèl Tromp, initiatiefnemer van Pink Nieuw-West, is de politiek uit, dus heeft alle tijd om hieraan te werken. Hun professionaliseringsslag ondersteun ik daarom van harte. En ik wil hun bedanken voor het organiseren van deze middag.

Aanstaande zaterdag is het een groot feest in Amsterdam, waarbij we de hele wereld laten zien waar Amsterdam bekend om staat. En dat we in een tolerante, kleurrijke en veelzijdige stad wonen. Ik vaar dit jaar mee met de eerste Marokkaanse boot. Om de Marokkaanse LHBT-gemeenschap te laten zien dat ik ze een hart onder de riem steek, en dit initiatief ondersteun.

Partners
Maar eerst vandaag een moment om ook in Nieuw-West je trots te laten zien. Door een motie, op initiatief van de PvdA, en mede ingediend door D66 en Groen Links, is de bal gaan rollen. Pink heeft het opgepakt, het is mogelijk gemaakt door Abdel Kwyasse, van Kwyasse Events. Maar er is samengewerkt of ondersteuning gekregen van vele organisaties. Ik noem de Lesbocode, Eigenwijks, Aegan, Nisa4Nisa, Vrouw en Vaart, STOC, Dockzz, Roze in Beeld, Connecting Differences, Art. 1, de Winkeliersvereniging Odosrpplein en de Shoperade Osdorpplein. Veel dank, en ik ben daar trots op.

Ik wens jullie straks een mooie Pride Walk. Ik hoop dat er prosecco is aan boord. En ik wens jullie allemaal een geweldige Gay Pride 2014! Wees trots op jezelf, en wees jezelf in Nieuw-West.”

Ronald Mauer

Bestuurslid Pink Nieuw West

Kun jij je een theater voorstellen als homo’s geweerd zouden worden? Diversiteit geeft smaak aan het leven; het is het zout in de pap.

Andreas A. Fleischmann

Andreas A. Fleischmann

Directeur Theater De Meervaart, tevens voorzitter BIZ (Bedrijven InvesteringsZone)

Een kind kijkt nooit ergens van op. Het groeit op tussen feiten. Een waarde wordt pas later door volwassenen aan de feiten gegeven. Het is aan ouders, school en stichting Dockz om de waarde die een kind over homoseksualiteit meekrijgt, niet afkeurend te laten zijn.

Jongeren van Dockzz

Jongeren van Dockzz