Blog Posts

Speech Pieter Nijhof @ Shakespeare Club

Lieve aanwezigen,

Wat een geweldige start van de Pride hebben we dit weekend gehad.

Een geweldige Pride Walk met 12000 man sterk!

Zoveel mooie mensen bij elkaar die lopen voor het recht om wereldwijd jezelf te mogen zijn.

Heel hard nodig, als je vorige week weer schrikt van wederom een anti-LHTBI geweldsincident.

Als de week ervoor de Amsterdamse Horeca ons net een hart onder de riem heeft gestoken door massaal de regenboogvlag te laten wapperen als reactie op alweer een ander naar geweldsincident dat enkele weken daarvoor plaats vond.

Dit jaar begon met een reeks van dit soort incidenten en elke keer staan we weer op, zijn we strijdbaar, vinden we elkaar en vechten we door! Laat de liefde winnen.

Ik lees op Facebook vandaag het verhaal van drie moeders met Marokaanse roots die door Pink Marrakech gesterkt zijn en een plek hebben om met elkaar te delen en elkaar te versterken. En daarna het droevige bericht van een asielzoeker uit Libanon die hier net 2 jaar in Nederland is, maar toch besloot om een einde aan zijn leven te maken.

En ik zie dat er uit rechts fundamentalistische christelijke hoek vandaag flyers worden verspreid die aanzetten tot transhaat. Gewoon vandaag in het OV hier in onze mooie stad.

Deze zaterdag vaar ik met GroenLinks mee tijdens de Canal Parade, onze superhelden zijn Turkse activisten die strijden voor de Istanbul Pride. Helaas kregen we vandaag het droevige bericht dat 1 van onze helden daar het land niet uit mag en er dus niet bij kan zijn. Wil je de andere helden ontmoeten, dat kan op donderdag 2 augustus hebben we vanaf 1930 een event in Akhnaton, daar laten we de film My Child zien over de organisatie Listag, Turkse ouders van LHTBI-ers. Gelukkig zijn zij er en gelukkig is het wel gelukt om hen naar Amsterdam te halen.

Dat alles maakt dat ik hier met een dubbel gevoel sta. Er gebeurt zoveel moois, maar tegelijkertijd is er nog zo veel ellende en hebben we nog een lange weg te gaan.

Als Pink Nieuw-West organiseren we elke maand een event in ons diverse stadsdeel, ook zaterdag voorafgaand aan de Pride Walk zijn we onder begeleiding van een brassband met onze regenboogvlaggen over Plein 40-45 gelopen. Met hele leuke reacties van alle omstanders. En dan doet onze minister van Buitenlandse zaken allemaal nare uitspraken over het niet werken van een multiculturele samenleving. Ik zou zeggen loop met ons mee en zie dat het anders is, dat het wel werkt. Natuurlijk hebben we nog heel veel stappen te gaan. Maar je doet al die geweldige helden die elke dag werken aan een mooie inclusieve samenleving zo te kort door er op die manier mee om te gaan. Diversiteit werkt namelijk!

Elke Pink postcode club werkt anders, wij kiezen voor een benadering waarbij we inhoud combineren met gezelligheid. Zo hebben we dit jaar een verkiezingsdebat georganiseerd in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en zijn we van plan om over 2 jaar een avond te organiseren om te kijken hoe het staat met het uitwerken van de punten uit het regenboogakkoord dat bijna alle partijen in Amsterdam hebben getekend. Verder hebben we dit jaar Roze Keti Koti gevierd met een aantal geweldige helden, ambassadeur van de Pride Jackson Adney, acteur Colin Edson die vertelde over de situatie op Curacoa en de Kawina Band No-Spang. Elk jaar organiseren we een Pink Market op het Osdorpplein met diverse optredens en info stands. Naast alle inhoudelijke zaken organiseren we ook borrels, een karaoke avond en staat er een roze geluksdisco in de planning. Zo proberen we ons steentje bij te dragen aan zichtbaarheid en acceptatie. En proberen we onze community te versterken en te verbinden.

Ik hoop dat jullie veel inspirerende gesprekken gaan voeren over wat er bij jullie werkt, en dat er vanavond mooie nieuwe contacten worden gelegd om te kijken naar verdere samenwerking.

Ik wil het COC Amsterdam en het Amsterdam Museum ontzettend bedanken voor het wederom mogelijk maken van de Shakespeare club, dat ze op deze manier een podium bieden aan al die verschillende diverse initiatieven die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan gelijkheid, acceptatie en zichtbaarheid van LHBTI-ers.

Deze avond wordt muzikaal omlijst door Winnaars en VIP s van het COC Songfestival #cocsfLuna Lunettes presenteert: Het Verdriet van DrentheDana PetlanDirQ en NIKI TODAY Miss Travestie Holland 2016. Ik wil jullie allen alvast ontzettend bedanken voor jullie bijdrage!

De Amsterdamse voorronde van het COC Songfestival vindt plaats op 12 oktober in muziekcentrum Volta. Voor meer informatie kun je kijken op de flyers hier aanwezig. Je kunt je nog opgeven om zelf ook mee te doen!

De finale zal ook in Amsterdam zijn, want vorig jaar heet Dana Petlan met het lied “de tijd” namens ons gewonnen. De finale is op 8 december in de Duif!

Ik ben een gezegend mens met mijn lieve familie, vrienden en jullie allemaal. Wat is onze regenboogfamilie toch een fijne club met geweldige lieve mensen. Ik hoop dat iedereen ooit het geluk mag vinden om net als ik te zijn wie je wilt zijn, te leven zoals jij wilt leven en te houden van zoals jij wilt houden van.

Dus open je hart en wees lief en begripvol voor elkaar.

Dank jullie wel! Ik wil jullie allemaal een geweldige Pride wensen.

En geniet van de avond!