Interview met Michèl

Wat is Pink NW?bericht 2
Pink Nieuw-West is het initiatief in het stadsdeel Nieuw-West om de zichtbaarheid van ‘niet-heteroseksuelen’ te vergroten. Met het organiseren van onder andere borrels hopen wij middels die zichtbaarheid de acceptatie van homo’s, lesbo’s, transgenders en biseksuelen te vergroten. Het moet het ook makkelijker maken voor mense
n om voor hun geaardheid uit te komen. Daarnaast is het natuurlijk ook gezellig en interessant om telkens andere onderwerpen uit te diepen door telkens andere gasten tijdens de borrels uit te nodigen.

Waar kwam het idee vandaan om Pink NW te creëren?
We bestaan sinds mei 2010. In de maanden voorafgaand aan de ‘geboorte’ van Pink Nieuw-West, ontstonden overal door de hele stad “pink”-initiatieven. Ik was hier in stadsdeel Nieuw-West raadslid en vond dat juist hier zo’n initiatief echt nodig was. Ik ben op een bepaald moment gewoon maar begonnen met wat vlaggen en de hulp van wat lokale ondernemers. Vooral Roy van café Content heeft veel betekend in die beginperiode, maar ook Henri de Raad.

Welke stappen hebben jullie gemaakt om van een idee een realiteit te maken?
Gewoon beginnen met het organiseren van borrels en daarbij aan portefeuillehouder Ronald Mauer destijds een bescheiden bijdrage gevraagd voor o.a. de website en vlaggen. En dan maar plannen en gewoon doen. Gelukkig kreeg ik al snel wat hulp, maar het bleef zoeken, duwen en trekken naar een goede modus om alles vlot te krijgen. Het begint nu eindelijk wat structurelere voren te krijgen. Pim Ligtvoet heeft mij in het professionaliseringstraject als eerste bijgestaan en al snel kregen we hulp van Pieter, Mirjam, Eric, Abdel en Dirk. We zijn er nog steeds niet, maar maken enorme sprongen.

Hoe lang bestaat Pink NW?
Als initiatief bestaat het sinds mei 2010. Als stichting bestaand we sinds 5 juni van dit jaar.

Wat is de doelstelling van de groep?
We willen homo- en biseksualiteit maar ook transseksualiteit bespreekbaar in brede kring maken door zichtbaar te zijn. Wat zichtbaar is, kun je niet verzwijgen. Als homo, lesbo, bi of transgender zijn een keuze zou zijn, denk je dan werkelijk dat ook maar iemand daarvoor kiest? Je kunt in 79 landen de gevangenis in moeten of zelfs de doodstraf krijgen! En als het geen keuze is, kun je iemand ook niet uit de samenleving verbannen. Uiteindelijk vind ik dat we ons doel bereikt hebben als mensen zonder angstgevoelens over straat kunnen gaan. Dat mensen ongeacht waar en met wie, met hun partner hand in hand over straat kunnen lopen. En dat jongeren, ongeacht achtergrond, uit de kast durven komen.

Wie kan meedoen en hoe kunnen ze jullie bereiken?
Iedereen; wij richten ons op iedereen die zichzelf GLOBE voelt, waarbij GLOBE staat voor Gay, Lesbisch, Open-minded, Biseksueel, Enzovoorts. Juist ook nieuwsgierige hetero’s zijn meer dan welkom. Kijk, het gaat om acceptatie, dus wij zullen, kunnen en moeten niemand willen weigeren aan de deur. Je kunt ons bereiken via deze website..

Wat zullen jullie adviseren aan mensen in andere steden en zelfs in andere landen om een vergelijkbaar project te beginnen?
“Doen!”, maar in Nederland is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan in Nigeria gedaan. Om maar eens een fijn, roze gidsland op te noemen!

Waar kunnen mensen jullie komende activiteiten zien?
Op onze website pinknieuwwest.nl en op Facebook facebook.com/pinknieuwwest

Zijn er leuke anekdotes om te vertellen?
Nee: what happens at Pink Nieuw-West, stays in Pink Nieuw-West. My lips are sealed. Je moet gewoon naar de borrels komen!

Hebben jullie slechte reacties gekregen van andere mensen?
Nee, althans ik heb het nog nooit in mijn gezicht gehoord. Maar als je kijkt op sommige forums op internet, zie je nog steeds veel mannen en vrouwen die homoseksualiteit maar goor, vies of raar vinden. Om nog maar te zwijgen van het onbegrip dat transseksuelen voor hun kiezen krijgen. Triest. Het is 2014! Het maakt wel pijnlijk duidelijk dat Pink Nieuw-West bestaansrecht heeft.

Wat voor participatie heeft Pink NW gehad in de Amsterdam Gay Pride 2014?
Pink Nieuw-West heeft een prelude georganiseerd van de Pride Walk. De jaarlijkse Pride Walk is een wandeling van het Mercatorplein naar het homomonument aan en in de Keizersgracht. Met die wandeling staan we als ‘roze gemeenschap’ stil dat de strijd voor homorechten nog lang niet gestreden is. Die strijd gaat immers ook met kleine stapjes van velen tegelijk. Pink Nieuw-West vond het tijd worden dat de Pride Walk niet in stadsdeel West, maar in Nieuw-West plaats vond. Gelukkig werd die visie gedeeld met het stadsdeel, de ondernemers rondom het Osdorpplein en de Shoperade, maar ook veel maatschappelijke organisaties, zoals Eigenwijks, Argan Nisa4Nisa enz. Dus stonden we op 31 juli suikerspinnen en ballonnen uit te delen aan kinderen en voeren we met een boot van het Osdorpplein naar het Mercatorplein. Als je dan toch een anekdote wilt: het was fantastisch te zien hoe Eric Klaver steeds meer zelf op een suikerspin begon te lijken tijdens het maken van de suikerspinnen voor de vele kinderen. Een geslaagd initiatief, mede met dank aan Abdel van Kwyassevents!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *