Blog Posts

Indrukwekkend debat over homoseksualiteit en sport: (hoe) gaat dat samen?

Zo’n vijftien bezoekers hoorden en discussieerden op donderdag 7 april met drie voormalige topsporters over het centrale thema “Homoseksualiteit en Sport: (hoe) gaat dat samen?”. De basketbalster Diana van den Born en de marathonloper Rens Dekkers ondervonden weinig problemen toen ze eenmaal uit de kast kwamen, hoewel de weg er naar toe moeilijk voor hen was. Voormalig profvoetballer Arnold Smit gaf echter aan dat zelfs de gedachte aan zelfmoord bij hem opkwam nadat hij voor de k20160411Plaatje intervieweuze kwam te staan: óf profvoetballer óf homo te zijn. Een indrukwekkend relaas van een bijzondere avond.

De bijeenkomst van Pink Nieuw-West was een vervolg op  het massaal bezochte gay sportcafé in het Sloterparkbad van oktober vorig jaar. Aanwezig waren Dagelijks Bestuurder van het stadsdeel Ronald Mauer, GUTS-voorzitter Diana van den Born, GUTS-ambassadeur Rens Dekkers en voormalig keeper van FC Volendam, Arnold Smit (nu: John Blankestein foundation). Stichting GUTS staat voor Gay Union Through Sports.
Uit de verhalen van Dekkers en Smit bleek overduidelijk dat een sporter pas kan presteren als hij (of zij) zichzelf kan zijn. Dit houdt in dat een sporter geen schijn hoeft op te houden, dus geen rol hoeft te spelen. Dekkers: “De hardloopwereld is best tolerant, maar ik maakte het zelf groot. Nadat ik uit de kast was gekomen ging ik beter lopen, en in 2010 werd ik 13e bij het Europees kampioenschap in Barcelona. Wat een feest!”
Arnold Smit kent collega’s die ook homoseksueel zijn maar er niet open over willen of kunnen zijn. Hij onderhoudt voor de Foundation contacten met profclubs om hen in dit soort zaken bij te staan.

Diana vertelde dat zij als vrijwilliger met GUTS  naar sportclubs gaat en merkt dat er vooruitgang is: “Karin Blankenstein, van de
pro-gay John Blankenstein Foundation, werd vroeger door voetbalbesturen aangeduid als ‘die heks’. Dat is voorbij. Met de sportkoepel NOC-NSF spraken we over Sotsji en Poetin. We hebben te kennen gegeven dat we niet blij waren met de steun van Nederland voor zo’n land, waar de rechten van homo’s met voeten worden getreden. Daarnaast adviseren wij bijvoorbeeld ook de Atletiekunie over actieplannen rond geaardheid”.

Afrondend kan men zeggen dat vooral sporters met name zelf aanhikken tegen de coming out. De omgeving maakt er een minder groot punt van dan gedacht. Het is evenwel makkelijker voor vrouwen en profs die een individuele sport beoefenen om uit de kast te komen dan sporters die in teamverband dienen te presteren, voetbal voorop! De conclusies van de avond waren uiteindelijk hoopgevend:  waar vijf jaar geleden de schreeuw om aandacht voor het jezelf kunnen zijn in de sport nogal lachterig werd afgedaan, is er nu daadwerkelijk tijd en ruimte voor. Hulde voor deze helden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *