Blog Posts

Bruisend roze verkiezingsdebat tussen kandidaten Tweede Kamer op 2 maart

Donderdag twee maart gingen zes kandidaten voor de Tweede Kamer in debat onder leiding van Sandra Rottenberg. Vakkundig loodste zij Ahmed Marcouch (PvdA), Dilan Yesilgöz (VVD), Vera Bergkamp (D66), Rocco Piers (GroenLinks), Rogier Havelaar (CDA), Olave Basabose (Art1kel) en de zaal door drie stellingen over godsdienst, onderwijs en veiligheid. Met ruim negentig bezoekers was de Honingraat goed vol.
20170302DEBAT

Over twee weken zijn er weer verkiezingen. Politici trekken het land weer door om in algemeenheden de kiezer te verleiden op hen te stemmen. Reden voor Pink Nieuw-West om samen met trouwe bezoekers drie ‘roze’ stellingen te bedenken om aan de politici voor te leggen en met hen daarover in discussie te gaan. Donderdag 2 maart was het zo ver: maar liefst negentig bezoekers hadden de moeite genomen om naar de Honingraat in Amsterdam Nieuw-West te komen.

De eerste stelling ging over godsdienst: over het algemeen zijn godsdiensten niet zo positief over homoseksualiteit. Dat kan haat tegen minderheden aanwakkeren en daarom, zo was de stelling, moet de overheid monitoren wat door godsdiensten wordt verkondigd. Dat ging de aanwezige politici te ver. Ahmed Marcouch (PvdA): “Je moet juist de confrontatie opzoeken met conservatieve gelovigen en hen uitleggen dat zij ook hun geloof kunnen uiten door de vrijheid in ons land”. Hij kreeg bijval van Rocco Piers (GroenLinks). “De overheid moet optreden tegen mensen die haatflyers tegen homoseksuelen verspreiden”, vulde Dilan Yesilgöz (VVD) aan.

Hierna bracht gespreksleider Sandra Rottenberg het debat op onderwijs: ‘De onderwijsinspectie moet scholen met taboes ten aanzien van seksuele en gender-diversiteit uitdrukkelijk helpen bij het bespreekbaar maken hiervan.’ Rogier Havelaar (CDA) herkende zich sterk in het voorbeeld bij de stelling: twee homovaders durfden hun kinderen niet in Nieuw-West op school te doen, omdat ze er mee gepest zouden worden. Hijzelf en zijn man vroegen zich af wat er op school zou gebeuren met hun geadopteerde kind. Vera Bergkamp (D66) vertelde hoe belangrijk zij het vond dat scholen verplicht voorlichting moesten geven over homoseksualiteit: “We liepen de Kamerzaal uit en gingen springen”. Zij steunde ook het idee dat de onderwijsinspectie een meer actieve rol zou moeten kunnen pakken.

Mensen met een andere geaardheid of andere gender-identiteit hebben anderhalf tot twee keer zo vaak dan gemiddeld met geweld te maken. Gelukkig zijn er politieteams van homoseksuele vrouwen en mannen die je 24/7 kan bellen: ‘Roze in Blauw’. Maar hoe kan je zelf veilig zijn als andere minderheden dat niet zijn? Daarom luidde de laatste stelling: “Naast Roze in Blauw is er tegen etnisch profileren behoefte aan teams ‘Migranten in Blauw’”. Olave Basabose (Artikel 1) prees dat de stelling solidariteit uitdroeg met andere groepen: “Ik ben zwart en transgender en queer en nog meer– soms weet ik het zelf niet meer”. De zaal moest lachen. Etnisch profileren gebeurt en kan tot dodelijke arrestaties leiden, beweerde Olave, maar Vera temperde dit: “Wij zijn geen Amerika!”. Uit de zaal reageerde Souad Boumedien, ambassadeur van de Gay Pride en zelf lid van ‘Roze in Blauw’. ‘Prima om te zeggen wat je ervaart, maar zet de politie niet te snel in de beklaagdenbank. Er is bij de Amsterdamse politie een Marokkaans, een Turks en een joods netwerk, en dat werkt’.

De sfeer zat er die donderdagavond goed in. Serifoglu, een lokale baklava-maker, bracht zijn product en na afloop van het debat was er nog een gezellige borrel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *