Prelude op de Pride Walk wederom succes!

Op zaterdag 29 juli beginnen om 8.30 uur veertig mensen van divers pluimage aan een actie-ontbijt in Coffeemania, gelegen aan Plein ’40-’45. We kunnen rustig stellen dat alle kleuren van de LHBTQI-waaier aanwezig zijn. Uiteraard zijn de aanwezige hetero’s ook van harte welkom. Iedereen gebruikt het ontbijt om een beetje op te drogen, want iedereen is door de regen gekomen. Er is voor iedereen een ‘I love Pink Nieuw-West’ actie-T-shirt.

Na het ontbijt staat de Brass Band klaar om ons naar de boot aan de kade van de Burgemeester Tienhovengracht al trommelend te begeleiden. Op het stadsdeelkantoor, waarlangs we komen, wappert de regenboogvlag. Zodra we van wal steken, houdt het dankzij steekpenningen aan de weergoden op met regenen. De schipper vaart ons via de grachten van Burgemeester van Tienhoven, Erasmus, de Admiralen, de Kostverlorenvaart en de Bloemgracht naar het Anne Frankhuis. Langs de kant zijn overal terugzwaaiende Amsterdammers! Een enkele passant vraagt vertwijfeld of de befaamde botenparade een week naar voren is verplaatst of dat we daar slechts voor oefenen.

Om 10.45 uur worden we door de Brass Band (“Hoe zijn die daar zo snel weer gekomen?”) opgewacht bij het Anne Frank Huis (sorry voor ons gejuich Anne!) en lopen we naar het Homomonument. Daar komen steeds meer medestanders, die ook de Pride Walk willen lopen. De sfeer is vrolijk, strijdbaar en oprecht. Om 11.15 uur begint de manifestatie met veel sprekers, onder wie Boris Dittrich, een minister van Chili en onze grote zangeres Merel Moistra. En passant maakt La Moistra nog een statement door te verklaren dat ze zich nooit genderneutraal zal willen kleden.

Na de lekkere meedeiner van La Moistra, is het de beurt aan Pride ambassadeur Souad Boumedien, politievrouw, maar vandaag de presentator van het programma.

Na 12 uur formeert zich de tocht naar het Vondelpark. Als Pink Nieuw-West dragen we een grote regenboogvlag. Anderen hebben spandoeken met leuzen of landen erop. We tonen waar we voor lopen: solidariteit en strijdbaarheid voor al die mensen in de hele wereld die met zware straf en doodstraf worden bedreigd vanwege hun geaardheid. De stoet is enorm. Er is vrolijkheid en weerbaarheid, we lopen er midden in.

Over de Rozengracht en de Marnixstraat, met overal steun van het publiek, lopen we richting het Vondelpark. Om 13 uur komen we aan in het Vondelpark. Er zijn optredens in het openluchttheater en zelf staan we aan een kraampje met folders en ons mooie T-shirt. Aan het eind van de middag is het feest voorbij. Een geslaagde en prachtige dag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *