Paneldiscussie godsdienst-homoseksualiteit

Afgelopen oktober werd in Amsterdam West en Nieuw-West een flyer verspreid, die opriep homoseksualiteit en gay ouderschap te verbieden. Dat was voor Pink Nieuw-West aanleiding om hier een gesprek over te organiseren. De drie panelleden veroordeelden de flyer als misbruik van heilige boeken. Hoewel pater Gerard Wijers, dominee Klaas de Lange en moslima Döne Fil het erover eens waren dat bepaalde stukken in de bijbel en de koran als afwijzing van homoseksualiteit gelden, lazen zij zelf die afwijzing, weliswaar met onderlinge verschillen, er niet in.

Twee vaders

Verschillenden van de 15 aanwezigen op de Pink-avond zeiden het benauwd te krijgen van zo’n flyer, al zijn drie verspreiders ook opgepakt. Een geschokte gay vader werd door de haat-flyer bevestigd in zijn keuze om de kinderen niet naar een middelbare school in Nieuw-West te sturen. ‘Dan kunnen ze nooit vertellen dat ze twee vaders hebben’. Gerard Molendijk, lid van de bestuurscommissie van Nieuw-West, vertelde over scholieren die de raadszaal op Plein ’40-’45 bezochten en er oefenden om te debatteren. Daarbij vroegen de jongeren zich op een gegeven moment af of homoseksuelen volgens de islam vermoord moeten worden of niet. ‘Ze praatten na wat er in hun omgeving leeft, zonder te beseffen wat voor verschrikkelijks ze zeiden’. Dat besef moeten en kunnen de kinderen nog leren.

20161201een-paar-bezoekers 2016flyer_nieuw-west

Zelf denken

Döne Fil onderstreepte dat je als gelovige wordt opgeroepen om zelf te denken. Gaat het verhaal van Sodom over het verbod dat een vrouw een vrouw lief heeft, en een man een man? ‘Of gaat het er over dat de inwoners van die stad gasten van één van hen wilden verkrachten’? Klaas de Lange viel haar bij. Hij leerde zelf: ‘homoseksueel zijn is geen keuze maar het is je natuur, je kan niet anders’. Pater Wijers nam een iets andere positie in. Voor de katholieke kerk is seksualiteit iets tussen de getrouwde man en vrouw en heeft het een openheid naar het voortbrengen van kinderen. ‘Maar ook dan moet je respect hebben voor homo’s, lesbo’s en transgenders’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *