Paneldiscussie over Roze Zorg (5 november) geslaagd

Eigen Roze Zorg heeft meerwaarde
Dat was uiteindelijk de conclusie op de zorg-avond van Pink Nieuw-West bij Coffeemania Amèl (5 nov). Roze zelforganisatie is nodig. De derde stelling luidde wel: ’aparte roze zorg zet homo’s, lesbo’s en biseksuelen apart en dat willen we juist niet’. Geen eigen zuil dus.

IMG-20151106-WA0000

De drie deskundigen, Menno van Leeuwen (Cordaan), Chris van Loo (ambassadeur roze 50+) en Jan Nieuwenhuis (Gay Care) waren het daarmee eens, en de twaalf door wind en regen opgekomen belangstellenden ook. Maar hoe kan je er van op aan, dat je wordt gerespecteerd terwijl je afhankelijk bent van zorg? Oudere gays hebben vaak geen goede relatie met hun familie, want vroeger werd je afgewezen. Het oude gevoel van homoseksuele vrouwen en mannen dat zij verlangens hebben die niet kunnen, en dat ze er niet bij horen, kan snel de kop op steken. Velen hebben geen kinderen. Ze kunnen ernstig geïsoleerd raken.

Chris van Loo: ‘een eigen zuil is niet nodig, maar je wilt dat verzorgenden aanvoelen wat er in jou omgaat. Omgaan met homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders, ‘affiniteit’, hoort meer dan nu thuis in opleiding en bijscholing’. Menno van Leeuwen: ‘Cordaan doet zijn best. Al onze huizen in Amsterdam hebben een ‘Roze Loper’, een keurmerk voor het goed omgaan met gays, dat steeds wordt gecontroleerd (zie: www.rozezorg.nl). Maar is het genoeg om de roze minderheid echt op de kaart te zetten? Het zakt al gauw weer weg. Jan Nieuwenhuis vertelde dat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) aanvankelijk weigerde om door te verwijzen naar zijn thuiszorgorganisatie, Gay Care. Er was een gesprek met de directie voor nodig.

Ongeloof bij de aanwezigen: homo-hoofdstad Amsterdam? Jan kwam ook met de term die voor meer minderheden geldt: Gay Care is ontstaan als zelforganisatie. De gewone zorg gay-vriendelijker maken is prima, maar daarnaast heb je een club nodig die bestaat uit de vrouwen en mannen van de doelgroep zelf. Discussieleiders Paul Dautzenberg en Pim Ligtvoet vonden het een mooie conclusie.

 

2 thoughts on “Paneldiscussie over Roze Zorg (5 november) geslaagd

  1. zyrokliz schreef:

    Great website! It looks really professional! Keep up the good job!

  2. led paneel schreef:

    Ik wilde alleen maar zeggen, en bedankt voor deze blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *